Mi a 3 legnagyobb hiba, amit elkövethetsz szolgáltatóként?

Aki valamilyen szolgáltatásra alapozza a vállalkozását, az teljes mértékben az ügyfeleitől függ. Igazából ez 98%-ban igaz azokra is, akik valamilyen terméket szeretnének eladni, hiszen az eladott termék darabszáma határozza meg a profitot. Ennek ellenére főleg szolgáltatóknál látom az alábbi 3 jelenséget, ami miatt valószínűleg nem teljesítenek úgy, ahogy szeretnének.

Hát te ki vagy?

Különböző hírességekről szóló cikkek alatti kommentben gyakori az „ez meg ki?” kérdés, ami egyrészt erősen elcsépelt másrészt lerágott csont. Viszont, ha olyanokról szóló írások is alá is odabiggyesztik ezt hozzászólást, akkor gondolj bele, hogy ha rólad készülne cikk, veled interjú akkor hány ember kapná fel a fejét, hogy „ú, X.Y., őt ismerem /szeretem / gyűlölőm stb. Igen, nem véletlenül tettem a felsorolásba egy negatív jelzőt. Az emberek gyarlók és nagyon kíváncsiak. Tudjuk, hogy Győzike műsorát a világon senki nem nézte, mégis a számadatok miatt több évadot is megélt a „műsor”.

Tehát, ha szolgáltató vagy: legyél jelen! Az online tér elképesztő lehetőségeket adott, a közösségi oldalakon az emberek nagy része fent van, feltehetően te is. Készíts egy üzleti oldalt, lépj be releváns csoportokba vagy indíts egy teljesen újat. (A kettő nem zárja ki egymást). Ha a te szakterületedet érintő témáról esik szó, kommentelj te is bátran. Ezt többen is olvassák, és a sokadik válaszod után, össze fogják kapcsolni, hogy te valóban értesz ehhez, jókat írsz, segítőkész vagy.

Építs kapcsolatokat a közösségi médiában

Azokon a területeken, ahol nincs igazán szükség online megjelenésre (szerintem nincs vagy elenyésző számban), mert helyhez kötött, ott maradnak a régi módszerek. Kisebb és nagyobb közösségben is a legjobb reklám, ha valaki más ajánl. (Ez persze a weben is így van). A vállalkozásod indításakor jó esetben csináltál egy célközönség kutatást. Ezt máris előveheted: hol tájékozódik a célközönséged? Miket olvas? Rádiót hallgat? Autóval jár? Milyen szolgáltatásokat vesz még igénybe? Régen a szórólapozás volt a marketing alfája és ómegája, lehet, hogy a te célközönséged is ilyenekkel érhető el? Vagy a sarki vegyesboltban kitehetsz termékmintát, névjegykártyát? A nem konkurenciával való társulás több területen is működik, gondold végig, hogy kihez tudnál csatlakozni.

Nincs stratégiád

Vállalkozni komplex dolog. Egyrészt ugye kitaláltad a fő irányt, amivel foglalkozni szeretnél. (Szuper! 😊) Emellett viszont kicsit bele kell mélyedned a vállalkozás-gazdaságba, a marketingbe, önmagad menedzselésébe ésatöbbi. Munkavállalóból hirtelen egyszerre vagy főnök és beosztott, aki mindenért felel. Ijesztő, ugye? Mindenkinek az. Jó hír, hogy ebbe bele lehet rázódni. Rossz hír, hogy ez kifelé is működik. Ahhoz, hogy ne történjen meg, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy ne annyira drasztikusan éld meg, kell egy stratégia. Minden területre egy.

Egy vállalkozónak a legfontosabb értéke az idő. Mérd fel, hogy milyen munkát mennyi ideig tart elvégezni. Ossz-szorozz: mennyi pénzt szeretnél profitálni, ahhoz mennyit kell dolgoznod? Ha még nincs annyi ügyfeled, akkor valószínűleg sok szabadidővel rendelkezel.  

# Terv 1: Ne fogyjon ki a kezed közül az idő!

Oszd be, hogy mikor mit csinálsz. 10-kor masszírozok egy vendéget, de utána van két óra üresjárat. Készíts szóróanyagot, névjegykártyát, vagy tartalmat az online felületeidre.

Tervezd meg előre, hogy hol, mikor és miről kommunkiálsz

#Terv 2: Lépj a padlógázra ügyfélszerzés terén!

Minden lehetséges fórumon, már ami a célközönséged szokásai alapján szóba jöhet. Ha megtaláltad a megfelelő fórumot, tehát valóban bejött egy megrendelés, akkor ott rendszeresen legyél jelen. Ugye azt mondanom sem kell, hogy több területen is legyél aktív? Csábíthatsz érdeklődőket nyereményjátékkal, értékes tartalmat adó hírlevéllel, bloggal. Ezeket kombinálhatod, automatizálhatsz rengeteg dolgot, hogy csak egyszer kelljen jól megcsinálni. (Amúgy úgyis mindig hozzá fogsz nyúlni, mert mindig lesznek újabb és újabb ötleteid 😊)

Nincs tartalmad

A régi szép időkben elég volt az újságban feladni egy hirdetést, vagy a TV-ben, de ez nem a kezdő vállalkozók büdzséjének való, ma pedig az a mondás tartja, hogyha valamit nem találsz meg az interneten, akkor az egyszerűen nem létezik. Na, kilyukadtunk az első pontnál: legyél jelen. A webes jelenléthez gyakran elég egy jó honlap, de aki rendszerben gondolkodik, az ritkán áll meg itt. Sok ingyenes és jó honlapkészítő van, ezek közül is választhatsz. Ami a titok az ingyenes és a fizetett weboldal között van az a tartalom. A színek profi kiválasztásától kezdve a pluginok, gombok, és szövegekig mindent ideértve, hiszen az oldal tartalmát adják.

A weboldal szövegezés mellett, ha van üzleti közösségi oldalad, oda is posztokat, azaz tartalmakat készítesz. Már az is valami, ha ezt is következetesen csinálod, ezzel növelve az ismertséget, a feléd irányuló bizalmat. Még jobb, ha mindezt olyan küllemben valósítod meg, ami egységes veled és honlapod dizájnjával. A szöveg pedig legyen rövid, velős és figyelemfelkeltő. Éppen ezért az árlista vagy egy felsorolás a többféle tevékenységről vagy a terméked előnyeiről hatástalan.

#Terv 3: Tartalomterv

Készíts minden hónapra előre tartalomtervet és bátran nyúlj hozzá, alakítsd, változtass rajta, ha szükségét érzed. Ennek több előnye is van: egyrészt mindig lesz valami a tarsolyodban, amit közzé tehetsz, másrészt időt spórolsz. Jobban tudsz koncentrálni, ha egyszer leülsz, és legalább nagyjából felvázolod, hogy mikor milyen bejegyzések lássanak napvilágot, mintha minden másnap ezen görcsölnél. Hidd el, dafke ilyenkor nem fog semmi eszedbe jutni. 

Segítség kell a hatékony szövegek megírásához vagy egy egységes, jól működő tartalomtervhez? Vedd fel velem a kahttps://szovegbenjovagyok.hu/pcsolatot, és máris tettél egy lépést azért, hogy sikeres legyen a vállalkozásod.

A képek forrása: Pexels


Közzétéve

itt:

,

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük